23 – 06 – 2018 ‘Aangehouden jongens mogen blij zijn dat ze niet zijn neergeschoten’

Delen:

WAGENINGEN – De twee minderjarige jongens die donderdag in Wageningen werden aangehouden omdat ze een balletjespistool bij zich hadden, mogen blij zijn dat ze niet zijn neergeschoten.
Dat zegt de politie. Agenten trokken hun wapens na een melding over een pistool en hielden de jongens onder schot. Uiteindelijk bleek het pistool nep.
Omstanders die de aanhouding zagen, schrokken van het optreden van de agenten.

Teamleider Menno van Bruggen van de politie in Wageningen kijkt op ons verzoek naar filmpjes die omstanders van de arrestatie maakten.
Op de filmpjes is te zien dat de twee jongens door een paar agenten met getrokken pistolen uit de auto worden gepraat. Agenten schreeuwen: ‘lopen, achteruit, handen boven je hoofd, op je knieën’.

Trainen
‘Dit is helemaal hoe wij zoiets trainen’, zegt Van Bruggen. ‘Je krijgt de melding dat er een vuurwapen aanwezig is, dat er ruzie is.
Dan moet je uitgaan van gewapende verdachten. Dat het dan jongeren zijn, maakt niets uit.
Ook zij kunnen wapens hebben en schieten.’

Mama
De jongste jongen wordt op een vrij rustige manier in de boeien geslagen, maar als de oudste een onverhoedse beweging maakt, werken meerdere agenten hem tegen de grond.
De jongen schreeuwt heel hard ‘mama’ en ‘het is een nepwapen’. Van Bruggen: ‘Hier schrik ik heel erg van. Ik voel mijn hart in mijn keel.
Op het moment dat die jongen die beweging maakt, hadden mijn collega’s zo maar kunnen schieten.
Het maakt dan niet uit dat hij om zijn moeder roept of zegt dat het een nepwapen is.
Wij weten niet of dat zo is en moeten de veiligheid van iedereen om die jongens heen garanderen.’

Balletjespistool
Volgens de teamchef van de politie in Wageningen is dit precies de reden waarom de politie zo vaak waarschuwt voor het bezit van nepwapens. ‘
Dit bleek een balletjespistool te zijn. Maar dat weten mijn collega’s op het moment van de aanhouding niet.
Het is hartstikke gevaarlijk om met een nep wapen rond te lopen.’